W ramach projektu „Różeniec górski – innowacyjna uprawa, innowacyjny surowiec” opracowano laboratoryjną metodykę otrzymywania standaryzowanego ekstraktu z kłącza z korzeniami różeńca górskiego Rhodiola rosea. Wykorzystano dedykowane techniki ekstrakcji:
– klasyczną
– ekstrakcję przyspieszoną
– ekstrakcję w watunkach nadkrytycznych (SFE, Supercritical Fluid Extraction)
Ostatnia z nich należy do tzw. zielonych technologii, wykorzystując do ekstrakcji CO2 w stanie nadkrytycznym.
Dzięki optymalizacji procesu ekstrakcji uzyskany w laboratorium produkt (ekstrakt) o zmaksymalizowanych zawartościach substancji biologicznie czynnych, takich jak salidrozyd i rozawiny (rozawinę, rozynę i rozarynę).
To właśnie tym związkom przypisywane jest
m.in. działanie
antystresowe, przeciwdepresyjne, kardioprotekcyjne, przeciwutleniające, antynowotworowe, przeciwzapalne, przeciwbólowe, wspomagające odporność, pomocnicze w leczeniu cukrzycy typu II, zwiększające wydolność fizyczną oraz regenerację potreningową.
Dodatkowo w ramach realizacji projektu, na bazie wypracowanych w laboratorium parametrów ekstrakcji, przeprowadzono pilotażową produkcję w warunkach półprzemysłowych i otrzymano innowacyjny produkt – ekstrakt z kłączy z korzeniami różeńca górskiego.
Uzyskano standaryzowany ekstrakt, który może być nowym, gotowym do sprzedaży produktem w ofercie Gospodarstwa rolnego Alina Romaniuk (Partner projektu). Szczególnie cenny jest to produkt dla branży farmaceutycznej.
Jest to pierwsza tego typu produkcja ekstraktu w Polsce na bazie rodzimego, polskiego surowca pochodzącego z gospodarstwa ekologicznego.
Różeniec górski występuje tylko na obszarach chronionych i praktycznie nie jest uprawiany. Jednakże, dzięki realizacji niniejszego projektu, w przyszłości możliwe będzie wprowadzenie różeńca górskiego do uprawy w Polsce również przez innych, zainteresowanych przedsiębiorców rolnych.